Een vriezer is ideaal om altijd wat in huis te hebben. Je kunt gebruik maken van aanbiedingen waarvan normaal gesproken de houdbaarheidsdatum verloopt. Met je diepvriezer verleng je deze datum. Houd je wel aan de spelregels voor het invriezen.
Let op de temperatuur
De beste temperatuur om je levensmiddelen te bewaren in je vriezer is maximaal -17 graden. Kouder mag natuurlijk ook. Op de meeste vriezers zit een thermometer, maar is je vriezer hier niet mee uitgerust dan zijn er speciale thermometers te koop voor in je vriezer.
Vul je vriezer goed
Een volle vriezer blijft beter koud dan wanneer je vriezer minder vol is. Wanneer je de deur van je vriezer opent, verlies je kou. Is je vriezer vol met etenswaren dan werken deze als koelelementen.
Je vriezer blijft op deze manier beter koud en hoeft minder hard te werken om op temperatuur te blijven. Zorg er wel voor dat hij niet overvol zit. Er moet lucht kunnen rond circuleren om koud te blijven.
Restjes bij elkaar
Om te voorkomen dat je allemaal kleine zakjes met restjes in je vriezer hebt, kun je hiervoor één bak in je vriezer zetten. Zo heb je het altijd bij elkaar.
Geef je gerecht van een naam
Op het moment dat je iets invriest, is het raadzaam om er een label op te plakken. Als het nog niet bevroren is dan zul je het makkelijk herkennen, maar eenmaal ingevroren lijkt alles op elkaar.
Je zult niet de eerste zijn die tomatensoep wilt eten en dat het bij het ontdooien blijkt dat het pastasaus is. Label daarom altijd je etenswaren en vermeld de datum erop.
Niet eeuwig houdbaar
Eten dat je weckt, heeft een houdbaarheid van levenslang plus een dag. Dit houdt in dat het goed blijft zolang je leeft. De dag staat voor de dag nadat je overleden bent en je erfgenamen het dan meestal weggooien.
Alles wat je in de winkel koopt staat een houdbaarheidsdatum op. Dit geeft duidelijkheid al kun je hier wel van af wijken. Kijk, ruik en proef is de stelregel voor producten met een verlopen houdbaarheidsdatum.
Etenswaren dat je zelf maakt en invriest, is niet eeuwig houdbaar. Of het nu gaat om geblancheerde groente, vlees of een volledig gerecht, na een te lange tijd in de vriezer smaakt het niet lekker meer. Het loopt uiteen van één maand voor brood tot wel één jaar voor groente.
Verpakken is belangrijk
Hoe je het eten verpakt voordat je het invriest is erg belangrijk. Je kunt het beste invriezen in plastic diepvrieszakjes of folie. Vul het zakje en haal zo veel als mogelijk de lucht eruit voordat je het invriest.
Wil je liever gebruik maken van een bakje dan kan dit ook. Zorg er dan voor dat het ongeveer een centimeter tot onder de rand gevuld is. Eten zet in de vriezer nog uit waardoor je deze ruimte nodig hebt.
Ontdooien doe je in de koelkast
Wil je etenswaren ontdooien dan kun je dit het beste in je koelkast doen. Het wordt dan langzaam ontdooit en geef je bacteriën geen kans. Het maakt niet uit of dat dit nu groenten zijn vanuit een veganbox.nl of een andere box. Ontdooien in de koelkast heeft de voorkeur.