Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Groenten invriezen, stappenplan

Groenten invriezen, hoe doe je dat eigenlijk? En kan alles wel in de vriezer? Lees het stappenplan dat we hebben gemaakt zodat jij weet aan het einde van dit artikel hoe je groenten invriest.

Koelkast of diepvries

Het kan natuurlijk gebeuren dat je te veel hebt gekookt of dat je expres meer kookt zodat je het kan invriezen. Maar kun je zomaar alles in de diepvries doen? Ons antwoord is: Ja, in principe kunnen alle groenten in de vriezer. Maar er zit een maar aan, het is nóg beter om de groenten die je wilt invriezen te blancheren. Door de groenten te blancheren kunnen ze wel 3 maanden in de diepvries en sommige groenten wel een jaar.

Wat je beter in de koelkast kunt bewaren zijn; tomaten, komkommers en sla. Die kun je niet invriezen omdat ze veel vocht bevatten. Zijn deze groenten in jouw koelkast snel bedorven? Koop dan een goede bewaardoos speciaal voor groenten. Veel van deze bakjes hebben een speciaal luchttoevoer om je groenten langer te kunnen bewaren in de koelkast. 

Ook de groenten die je ontvangt bij een maaltijdbox bestellen kan je met gerust invriezen. Deze is namelijk supervers!

Groenten blancheren

We noemden het hierboven al, blancheer je groenten voordat je ze invriest. Maar weet je niet wat blancheren is? Eigenlijk is het heel simpel:

  • Breng een pan water aan de kook
  • Voeg de groenten toe
  • Laat 2 minuten koken
  • Spoel de groenten af met koud water

Door deze techniek te gebruiken dood je de enzymen. Zo bederven je groenten niet en blijven smaak en structuur intact. 

Vers boven diepvries

Dit is niet helemaal waar, we zijn allemaal eerder geneigd om verse groenten te kopen in de supermarkt dan ingevroren groenten. Groenten uit de diepvries zijn niet per se minder voedzaam. Het voordeel van groenten uit de diepvries is dat ze vers worden geplukt of geoogst en direct ingevroren. Daarentegen hebben verse groenten al een flinke reis achter de rug. Ze worden nog niet helemaal rijp geplukt of geoogst om vervolgens wel mooi vers in de supermarkt terecht te komen. En omdat de groenten dan nog niet rijp zijn mis je wat voedingsstoffen in je verse producten. Uiteindelijk zullen de voedingsstoffen in de vriezer ook doodgaan maar dat duurt veel langer dus zijn diepvriesgroenten voedzamer dan verse groenten. Wij wensen je eetsmakelijk!