Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Kaas over? Heerlijke tips

Na een gezellig avondje met familie of vrienden blijkt dat er behoorlijk wat kaas over gebleven is. Weggooien is zonde, maar om nu iedere dag kaas op je brood te eten, heb je ook geen trek in. Wat kun je doen met de restanten.

Kaas invriezen

Je kunt kaas heel goed invriezen. Heb je een restant van een stuk jong, belegen of oude kaas liggen dan kun je dit raspen. Verdeel het in porties en leg het in de vriezer. Zo heb je altijd geraspte kaas liggen voor bijvoorbeeld een ovenschotel of lekker over je gebakken ei.

Kaasfondue met restjes kaas

Voor een kaasfondue kun je verschillende soorten kaas gebruiken. Je kunt Hollandse kaas gebruiken van het stuk, bijvoorbeeld Goudse kaas, maar een blauw aderige kaas erdoor geeft ook een heerlijke smaak.  Heb je een stuk Parmezaanse kaas liggen dan kun je dit ook toevoegen.

Je kunt zelf experimenteren met verschillende soorten. Door er drank, mosterd of kruiden aan toe te voegen, creëer je zelf een kaasfondue naar eigen smaak. Rasp de overgebleven kaas of snij er kleine blokjes van voordat je het aan de kaasfondue toevoegt.

Pasta met verschillende soorten kaas

Neem een pasta naar keuze en kook deze. Smelt verschillende soorten kaas is een pannetje. Je kunt hier echt alle soorten kaas voor gebruiken. Vier, vijf of zelfs zes verschillende soorten kaas is niet gek, maar juist lekker. Meng er een beetje melk of room door zodat je een niet te dun sausje krijgt. 

Maak het op smaak met zout en peper en verdeel het over de gekookte pasta. Eet het met een frisse salade. Bestel maaltijdbox om een heerlijke salade te kunnen maken of de groenten in de pasta te kunnen doen.

Kaastaart uit de oven

Maak van bloem, water en boter een deeg en bekleed hiermee een springvorm. Bak het gedurende 12 minuten blind af op 200 graden en zet de vorm weg. Neem boter, een beetje bloem en melk en maak hiervan een witte saus. Haal de pan van de warmtebron.

Rasp de restanten kaas of snij er kleine blokjes van. Voeg dit samen met wat room toe aan de witte saus. De kaas hoeft niet helemaal te smelten. Dit gebeurt wel zodra het in de oven staat.  Kluts drie eieren en snij eventueel wat kruiden fijn. Voeg de eieren en kruiden toe aan het kaasmengsel.

Je kunt eventueel wat plakjes tomaat op de bodem van het deeg leggen en giet er het mengsel overheen. Zorg dat de springvorm tot de helft gevuld is. Bak het geheel af op 185 graden voor ongeveer 45 minuten.