Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Dagje geen vlees maar een vleesvervanger!

We zijn zo gewend om iedere dag een stukje vlees te serveren. Het lijkt misschien moeilijk om deze gewoonte te veranderen. Je kunt jezelf aanwennen om een dag in de week geen vlees te eten maar vleesvervangers. Als iedereen in Nederland een dag in de week geen vlees eet, scheelt dat al een heleboel dieren. Het is beter voor het klimaat en voor je gezondheid is het ook beter. Je verlaagt de kans op een aantal vormen van kanker, diabetes type twee en beroertes.

Hoe zit het met de voedingsstoffen 

Het kan helemaal geen kwaad om een of twee dagen per week geen vlees te eten. Wanneer je besluit helemaal geen vlees meer te eten is het verstandig je goed te informeren over eventuele tekorten. In vlees zitten belangrijke voedingsstoffen die je dan op een andere manier binnen moet proberen te krijgen.  Laat je eventueel informeren door een diëtist.

 Je kunt belangrijke voedingsstoffen ook binnen krijgen via plantaardig eten. Zorg dat je voldoende noten, eiwitten en peulvruchten eet. In sommige vegetarische balletjes, stukjes en burgers is eiwit, vitamine B1, ijzer en vitamine b12 toegevoegd. Je kunt omega 3 en andere vitaminepillen slikken om je voedingsstoffen aan te vullen.

Genoeg keus in vleesvervangers 

Tegenwoordig is er veel keus in vleesvervangers. Sommige vleesvervangers kun je bijna niet van echt vlees onderscheiden. Ze ziet er uit als echt vlees en smaakt ook als echt vlees. De structuur van deze vleesvervangers lijkt heel erg op dat van gewoon vlees. Neem je een hap van de vleesvervanger zonder dat je weet dat het geen echt vlees is, zul je het waarschijnlijk niet merken. Je smaakbelevenis is nagenoeg hetzelfde. 

Andere vleesvervangers herken je niet als vlees. Het heeft zijn eigen structuur en smaak. Tofu en tempeh ken je al wat langer. Ze komen beide uit Azië en hebben een neurale smaak. Tofu wordt gemaakt van sojamelk en tempeh van hele sojabonen. Ze nemen beide goed een smaak op en zijn daardoor zeer geschikt voor allerlei gerechten. Door gebruik te maken van kruiden en groenten zet je de lekkerste maaltijden op tafel. 

Heb je al eens gedacht aan vegetarische tortilla’s met tofu of pita pulled tempeh?  Gebruik dezelfde specerijen en groenten als bij echt vlees. Je zult merken dat je weinig verschil proeft. Wil je een dagje vleesvervangers eten in plaats van echt vlees dan zijn deze gerechten zeker een aanrader. Weet je niet zo goed voor welke producten jij moet kiezen? bestel eens een maaltijdbox vegetaries en leer nieuwe dingen kennen.