Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Waarom is vers eten zo belangrijk?

Koken, het is vaak niet de leukste taak. Maar eten moet je iedere dag. Godzijdank kun je tegenwoordig met 1 druk op de knop via het internet de heerlijkste maaltijden bestellen. Easy, en gewoon vanaf je luie stoel. Of je koopt een kant en klaar maaltijd en gooit hem in de magnetron, pling en je kan eten. Maar dat is helemaal niet zo gezond voor je. Waarom is vers eten nou zo belangrijk?

Je hebt voedingsstoffen nodig

In kant en klaar eten zit naar verhouding veel zout en vet. En de groenten zijn zo dood gekookt dat er bijna geen mineralen en bouwstoffen meer in zitten. Ook eten wat je via internet besteld is negen van de tien keer te vet, te veel en bevat weinig bouwstoffen.

Het is natuurlijk heel verleidelijk, want je hoeft er zelf geen moeite voor te doen. Maar vers koken is echt het beste. Verse groenten bevatten essentiële bouwstoffen. En je hebt dagelijks minimaal 250 gram groenten per dag nodig. 

Wat ook belangrijk is zijn voldoende vezels eten. Vezels zitten in volkorenbrood, peulen en groenten. Het eten van voldoende vezels zorgt voor een gezonde darmwerking, en dat draagt weer bij aan een goede darmflora.

Gezond eten voorkomt ziektes (ook stress)

Ja dit heb je vast niet voor de eerste keer gehoord. Maar hoe cliché het ook klinkt, gezond eten is belangrijk om ziektes te voorkomen. Obesitas is een enorm groeiend probleem en dit brengt allerlei nare ziektes met zich mee zoals hartfalen, hoge bloeddruk en suikerziekte. Dit kun je voorkomen door gezond en gevarieerd te eten. 

Onderzoeken hebben ook aangetoond dat een gezond voedingspatroon bijdraagt aan een gezonde geest. Koolhydraatrijk voedsel doet jouw suikerspiegel alle kanten opvliegen behalve de goede. Het lichaam krijgt hier letterlijk fysiek stress van. En fysieke stress kan angst en paniek klachten geven en depressie. 

Jaren geleden is al aangetoond dat mensen uit de Aziatische landen veel ouder worden als het Westerse gemiddelde. Onderzoekers vermoeden dat dit komt door Aziatische mensen minder bewerkt voedsel eten en veel vis wat rijk is aan Omega vetten. 

Gezond eten is niet duurder

Een veel gehoord excuus om ongezonde bewerkte voeding te blijven eten is dat men zegt dat gezonde voeding duurder is dan ongezonde voeding. In de basis klopt dit, als je uitgaat van de prijzen in de supermarkten. Maar als je kijkt naar de besparingen op het gebied van de gezondheidszorg die je nodig hebt als je ongezond leeft dan zit daar een enorm verschil in.

Op de langere termijn ben je altijd goedkoper uit als je investeert in een gezond lijf. Alleen al minderen met suiker scheelt heel wat vervelende bezoekjes aan de tandarts. En die bezoekjes kunnen aardig in de papier lopen.

Als jij wel beperkt bent door een klein boodschappen budget, ga dan eens inkopen doen op de lokale markt in jouw buurt. Vaak ben je op de markt veel goedkoper uit en verser dan de markt kan bijna niet. Gezond eten is voor iedereen een aanrader en een must.