Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Hoe bewaar je fruit bij warm weer?

Het meeste fruit blijft het langst goed in de koelkast. Appels en peren (2-4 weken), perziken en nectarines (3-7 dagen), kiwi (1-3 weken), druiven (7 dagen). Aardbeien, aalbessen, bramen, bosbessen, cranberries, frambozen, kersen en kruisbessen (1-3 dagen). Je kunt fruit ook op de fruitschaal bewaren maar dan is het minder lang houdbaar. 

Exotisch fruit kan niet goed tegen kou. Je bewaart deze soorten fruit het beste op de fruitschaal. Banaan (1 week), ananas (3-7 dagen), mango (8dagen), meloen (1-7 dagen) en guave (2 dagen). 

Citrusfruit, zoals sinaasappels bewaar je gewoon op de fruitschaal. Hieronder vallen ook mandarijn, grapefruit, citroen en limoen. Deze kan je makkelijk 1 tot 2 weken op die manier bewaren. Is het heel warm weer dan kan je ervoor kiezen het citrusfruit in de koelkast te bewaren

Fruit apart bewaren

Wist je dat bananen, appels, peren en perziken een gas verspreiden als ze rijpen? Dit heet ethyleen. Het versnelt ook de rijping van ander fruit. Als je dit wilt voorkomen, bewaar het fruit dan apart. 

Welk fruit blijft langer goed in de koelkast en welk fruit blijft het langst goed op de fruitschaal?

In de koelkast:

  • Aardbei 
  • Appel
  • Abrikoos
  • Framboos
  • Bes 
  • Druif
  • Peer 
  • Kiwi 
  • Perzik
  • Nectarine

Op de fruitschaal:

  • Ananas
  • Banaan 
  • Citroen
  • Mandarijn 
  • Sinaasappel
  • Pruim 
  • Grapefruit
  • Guave
  • Limoen 
  • Mango 

Nog wat tips om fruit langer te bewaren

Zeker met warm weer bederft fruit sneller. Voor je het weet zit je met je tanden in ene viezige melige appel of bijt je in een beschimmelde peer. Het is zonde van je geld en het is natuurlijk ook smerig als je dat overkomt. Er is een simpele truc waardoor je fruit tot wel twee keer langer kan bewaren. Je hebt er geen chemische conserveringsmiddelen voor nodig. Natuurlijk weet je dat je fruit moet wassen voor je het gaat eten. Maar veel mensen spoelen vaak meteen het hele doosje aardbeien, blauwe bessen of frambozen af, en de rest gaat nat de koeling weer in. Dit moet je dus niet doen. Het vocht zorgt ervoor dat het fruit sneller gaat beschimmelen. Droog het fruit dus eerst af voor je het in de koelkast zet. 

Appels kan je langer bewaren als je ze in apart in een keukenpapiertje wikkelt en ze voorzichtig in de groentelade van je koelkast bewaard. Niet de lade te hard open en dicht doen als je er iets uitpakt want door het stoten worden de appels sneller beurs en gaan ze rotten. In de koelkast worden appels niet zo snel melig maar blijven ze lekker fris. 

Nog een goede tip: Als je fruit koopt leg het dan allemaal in de wasbak en vul die tot de rand met water. Gooi er dan een kopje azijn bij. Azijn verwijdert de was en andere viezigheid op de schil en voorkomt daarnaast schimmelvorming. Dit zorgt ervoor dat je het fruit langer kan bewaren. Voeg een lepel zout toe aan het geheel, dit doodt kleine insecten. Na tien minuten spoel je het fruit af en droog je het goed af. Zo kan je het fruit twee keer zo lang goed houden.