Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Hoe bewaar je voedsel in de koelkast?

Voedsel blijft lekkerder en is langer houdbaar als je het op de juiste manier in de koelkast bewaard. Hoe doe je dat en wat is de beste temperatuur voor de koelkast? Wij vertellen je er graag meer over.

Koelkastthermometer

De beste temperatuur voor de koelkast is 4 ºC. Dit kun je het beste in de gaten houden met behulp van een koelkastthermometer. Om ervoor te zorgen dat gekoelde producten zoveel mogelijk op de goede temperatuur blijven is het belangrijk dat je de producten niet te lang uit de koelkast houdt. Zet ze na aankoop en na het schoonmaken van de koelkast zo snel mogelijk weer terug. Doe geopende producten in afgesloten glazen voorraadbakjes.

Beoordeling van de producten

Wanneer er een ‘Tenminste Houdbaar Tot’ (THT) datum op de verpakking staat of als er geen datum op staat is het belangrijk dat je zelf kunt beoordelen of een product nog houdbaar is. Als het product in jouw groentelade of glazen voorraadbakjes er goed uitziet en fris ruikt dan is het nog eetbaar. Dit geldt ook voor producten met een verstreken THT datum. Gooi producten met een verstreken ‘Te Gebruiken tot’ (TGT) datum wel weg.

Koelkastindeling

De bovenste planken zijn het warmste deel van de koelkast. Hier kun je het beste boter, kaas, eieren en geopende potjes en sauzen inzetten.

Het onderste deel van de koelkast is het koudst. Zet hierin de producten die het snelst bederven zoals rauwe vis, vlees, groenten en maaltijd restjes. Bewaar geopende producten en maaltijd restjes bijvoorbeeld in glazen voorraadbakjes.

Zet geopende producten zoveel mogelijk vooraan. Voor in de koelkast is het warmer dan achter in de koelkast, dus houdt hier bij het indelen van de koelkast rekening mee.

Gebruik de groentelade van de koelkast voor groenten en bepaalde soorten fruit. Niet alle soorten groente en fruit hoeven in de koelkast te worden bewaard zoals tomaten en tropische vruchten.

De deur van de koelkast moet ook worden ingedeeld. Zet hierin producten met een langere houdbaarheidsdatum omdat deze het meeste last hebben van de wisseling van de temperatuur. Je kunt hierbij denken aan potjes met pesto, kappertjes of zongedroogde tomaten.