Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Rijst over? Dit kun je er allemaal nog mee!

Omdat iedereen steeds bewuster wordt van voedselverspilling, zijn we altijd op zoek naar nieuwe ideetjes wat we met restjes kunnen doen. En niet alleen dat, het bespaart ook nog eens geld. 

Gekookte rijst bewaren

Overgebleven rijst moet je in de koelkast bewaren, veel mensen laten het een dagje in de pan zitten, maar dit is niet verstandig. Vooral op warme dagen kunnen zich direct bacteriën ontwikkelen, deze sporen hebben een soort gif waar wij ziek van kunnen worden. Je hebt snel door of rijst niet meer goed is, het heeft een licht zurig geurtje en is dan een beetje slijmerig. Dan kun je het niet meer eten, het beste is om na het opscheppen van je bord en het afgekoeld is, direct in een container in de koelkast te zetten. Invriezen is ook altijd een optie.

Nasi

Nasi maken is heel makkelijk, je hebt daarvoor gekookte rijst nodig wat afgekoeld is. Je kunt er verder eigenlijk alles aan toevoegen wat je nog meer over hebt in je koelkast. Een restje groenten, een los kipfiletje wat nog in de vriezer ligt. Als je vlees gebruikt, roerbak dan eerst het vlees gaar en voeg daarna de groenten toe. Als laatste doe je de rijst erbij. Je kunt het op smaak brengen met wat ketjap en wat zout/ peper. Heb je dit niet in huis dan kun je een bouillon blokje verkruimelen en er dan doorheen roeren. Om het nog lekkerder te maken is een gebakken eitje erbij een goed idee. 

Rijst pannenkoeken

Het klinkt misschien een beetje gek maar is super lekker. Neem wat rijst en voeg er een eitje aan toe, roer het door elkaar. Om het op smaak te brengen kun je wat kaneel en een vanille suiker toevoegen. Doe een beetje in de pan en maak er een plat rondje van, even aanbakken net als een pannenkoek en smullen maar. 

Gehaktballen

Als je gehaktballen maakt gebruik je naast gehakt en kruiden ook wel eens broodkruimels. Maar je kunt ook rijst gebruiken als vervanging voor broodkruimels. Het heeft namelijk hetzelfde effect, het absorbeert overmatig vocht net zoals broodkruimels.

Ovenschotel

Rijst kun je prima door je ovenschotel heen gooien om eventueel aardappels te vervangen. Net als bij de gehaktballen zuigt het ook hierbij overmatig vocht op zodat het niet te sompig wordt. 

Soep

Rijst kan ook door de soep, het geeft je soep een vollere smaak. En niet alleen dat, na een kopje soep zit je buik ook voller. Zodat je niet snel zin krijgt om te snoepen. Zo kan je dus heel eenvoudig rijst en restjes uit je Dinnerly maaltijdbox in de soep gooien.

Rijstepap

Je kunt ook een lekker toetje maken. Neem de rijst wat je over hebt en doe dit in een pan, daar voeg je melk aan toe totdat het niet iets boven je rijst uitkomt. Breng dit op een laag vuurtje aan de kook voor ongeveer 10 tot 15 minuten. Daarna kun je er smaak aan toevoegen met suiker of honing. De hoeveelheid is niet aangeven omdat het afhankelijk is hoeveel rijst je hebt. Kook op gevoel en smullen maar.