Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

De voordelen van koken met restjes voedsel

Je kent het wel, zo’n maand waar je extra veel in de koelkast hebt liggen of van die dagen dat je veel kliekjes over hebt. Het kan zeker geen kwaad om deze kliekjes op te maken, eten weggooien is namelijk altijd zonde en wanneer je, je klikjes op maakt komt dit uiteindelijk ook goed uit voor je portemonnee, extra mooi meegenomen toch? Wij geven een aantal tips voor het koken met restjes, zo hoef je nooit meer eten weg te gooien.

Plannen

Bedenk altijd wat je de komende week wil eten, zo heb je voor elke dag eten in huis. Denk aan je verse kruiden en groenten. Sommige groentes kun je namelijk in verschillende gerechten gebruiken. Je kunt bloemkool bijvoorbeeld gebruiken met aardappelen en vlees, maar je kunt er ook een soep van maken.

Kliekjes voor de volgende dag

Wanneer je sla, radijs of komkommer over hebt kun je deze de volgende op een boterham doen, ook overgebleven couscous kun je als basis voor de lunch gebruiken. Wanneer je wel eens een maaltijdbox van versh.nl besteld zal je ook vast wel wat overhouden. Ook dit kan je gewoon de volgende dag nog eten.

Gebruik je vriezer

Verse kruiden zoals peterselie en koriander maar ook gember en rode peper kun je prima invriezen. Wanneer je de overgebleven ingrediënten verdeelt in boterhamzakjes hoef je elke keer maar één zakje uit de vriezer te halen.

Elke maand een opruimmoment

Ben je wel eens vergeten wat er in de voorraadkast staat of achterin je koelkast en moet je vervolgens al die dingen weggooien omdat ze over de datum zijn? Klinkt waarschijnlijk herkenbaar. Daarom raden we aan om één keer per maand je voorraadkast op te ruimen en ook gelijk je koelkast. Zo heb je overzicht en weet je gelijk weer welke lekkere maaltijden je kunt gaan maken. Wanneer je bijvoorbeeld zongedroogde tomaatjes hebt hoeft het niet over de houdbaarheidsdatum heen te gaan maar kun je ze prima verwerken in een stamppot.

 Gebruik een weegschaal

Wanneer je een dag niet weet wat je moet koken, pakken we al snel naar pasta of rijst. Dit gooien we dan vervolgens direct in de pan. Wanneer we de ingrediënten eerst even wegen hoeven we minder kliekjes te gebruiken en gooien we dus ook minder weg.

Bak je eigen tussendoortjes

Heb je fruit liggen wat eigenlijk al te rijp is? Bijvoorbeeld een banaan? Gebruik het dan om er bijvoorbeeld een lekker bananenbrood van te maken. Dit kan je daarna ook nog eens super goed bewaren in de vriezer.