Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Kook eens met restjes fruit

We hebben het allemaal wel eens. Op de fruitschaal blíjft er appel, ananas en ander fruit liggen. Of je hebt een fruitsalade gemaakt en er blijft van ieder soort fruit een gedeelte over. Wist je dat je met restjes fruit heerlijke gerechten kunt maken?

Pizza met fruit

Je zult er niet zo snel aan denken, maar met fruit kun je een heerlijke pizza maken. Bak eerst je bodem af zoals je normaal gesproken doet. Omdat een kale pizzabodem met alleen fruit niet zo makkelijk eet, bestrijk je eerst de bodem met een soort saus.

De saus kan bijvoorbeeld bestaan uit chocoladepasta, roomkaas of mascarpone. Beleg hierna de pizza met fruit naar keuze. 

Chocolade laat zich goed combineren met aardbei, banaan en ananas. Bij mascarpone smaakt perzik, kiwi en appel heel goed. Frambozen, pruimen en druiven zijn erg lekker op roomkaas. Bestrooi de belegde pizza met poedersuiker en je pizza is klaar.

Ananas is je gerecht

Ananas leent zich erg goed om in warme gerechten te verwerken. Verwerk ananas eens in een zuurkoolschotel met gehakt. Maak je wel eens kip tandoori, dan kun je hier ook stukjes ananas bij doen. Dit geeft een verrassende smaak aan je gerecht. Soms zit er in een bestel maaltijdbox ook overheerlijke verse ananas. Dit kan je er dan zeker goed voor gebruiken.

Wok ananas samen met shoarma, wortel, prei, bosui en peultjes. Vermeng tomatenpuree, sinaasappelsap, sojasaus, azijn en honing. Voeg hier een beetje maïzena aan toe en doe het bij de shoarma en groente. Lekker bij rijst of in een pitabroodje. 

Jam van restjes fruit

Zelf jam maken is niet zo moeilijk.  Bewaar een paar glazen potten en controleer of de deksels onbeschadigd zijn. Zorg dat de potten en deksels schoon zijn. Snij het fruit in stukjes. Je kunt hier verschillende soorten fruit voor gebruiken.  

Gebruik je gewone suiker dan moet je rekening houden of er voldoende pectine in het fruit zit maar als je geleisuiker gebruikt, dan zit dit er al in. Op de verpakking staat precies de verhoudingen van het fruit en de geleisuiker.

Verwarm in een pan het fruit, voeg een klein beetje citroensap toe. Doe de suiker bij het fruit en laat het geheel even doorkoken. Schep de massa heet in de potten en sluit gelijk af met een deksel. Laat het afkoelen en zet de potten donker weg.

Stamppot met appelen 

Met aardappelen, appelen, uien, spekreepjes  en mosterd maak je hete bliksem. Kook de aardappelen, bak de spekreepjes uit en stoof de appelen samen met de ui. Doe alles bij elkaar en stamp het geheel. Maak het op smaak met de mosterd.