Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Rabarber? Super gezond!

Rabarber is net als spruiten, je houdt ervan of je gruwelt al bij het idee. Veel mensen hebben het moeten leren eten. Het ligt er aan hoe het klaargemaakt is of je het lekker vindt. Rabarber is een echte zomergroente en heel erg gezond.

Groente of fruit?

Door de fris zure smaak denken mensen vaak dat het rabarber een fruitsoort is, maar dit is niet waar. Het wordt meestal gegeten als toetje of verwerkt in een vlaai of taart. Toch zie je het wel voorbij komen bij een maaltijdbox bestellen als groente omdat er veel vitamines en vezels in zitten.

Het smaakt heerlijk met rode bietjes, de aardse smaak van de rode bieten combineert heel goed met het fris zure van de rabarber. Probeer ook eens pittige rabarbersoep uit. Gebruik hiervoor een pepertje, rabarber en kokosmelk. Beide gerechten zijn gezond en laag in koolhydraten.

Eet de stengels

In je maaltijdbox zul je alleen de stengels van rabarber aantreffen. Dit is wat je eet van de rabarber. Je kunt ook de bloemen eten, maar deze zul je niet vaak zien in je maaltijdbox. Tuinders halen de bloemen eruit zodra ze zich ontwikkelen omdat ze veel energie vragen van de plant. 

Giftige Bladeren met mogelijkheden

De bladeren van de plant zijn niet eetbaar maar giftig. Je kunt er wel een bestrijdingsmiddel tegen bladluizen of rupsen van maken. Kook de bladeren in een ruime hoeveelheid water en laat dit afkoelen. Verwijder de bladeren en voeg wat natuurlijke zeep toe. Beetje water erbij en klaar is het.

Hoe maak je rabarber schoon

Zodra je de maaltijdbox ontvangen hebt of wanneer je ze bij de supermarkt hebt gekocht, kun je de rabarber het beste bewaren op een koele plaats of in je koelkast. Op het moment dat je de rabarber gaat verwerken moet je de stelen eerst schoonmaken.

Rabarber is heel gemakkelijk schoon te maken. Je snijdt van de boven en onderkant een stukje af, hierna spoel je de rabarber af en snijd je de rabarber in stukjes van ongeveer drie centimeter. Je kunt de rabarber ook schillen om zo te voorkomen dat je dikke slierten hebt, maar dit is niet noodzakelijk