Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Restje kruiden? Hier had je nog niet aan gedacht

In veel recepten kom je verschillende verse kruiden tegen die je nodig hebt. Meestal heb je niet alles nodig van wat er in een verpakking zit. Wat kun je doen met de overgebleven kruiden?

Kruidenboter maken

Hak wat zachte kruiden zoals peterselie, basilicum, dille en bieslook fijn. Vermeng dit met roomboter. Je kunt er eventueel wat uitgeperste knoflook bij doen. Leg dit op een stuk huishoudfolie en maak er een rol van.
Deze rol kruidenboter kun je in plakken snijden en per plak invriezen. Zo heb je altijd kruidenboter op voorraad. Lekker bij een stukje vlees of op een stokbroodje.

Verse kruiden drogen met een voedseldroger

Heel veel soorten kruiden kun je drogen met een voedseldroger. Dit is een apparaat die constant op een lage temperatuur wordt gehouden. Per kruid verschilt de temperatuur en droogtijd.
Op deze manier kun je zelf potjes maken met heerlijke kruiden met meer smaak dan de gedroogde kruiden die je in de winkel koopt. Als je het donker wegzet is het maanden houdbaar.

Waterijsjes met kruiden

Het is niet het eerste waar je aan denkt als je wat restanten kruiden over hebt, maar je kunt er heerlijke waterijsjes mee maken. Wanneer je wel eens een maaltijdbox bestelt bij uitgekookt.nl zal je zien dat er ook met regelmaat kruiden in zitten. Deze kan je dan bijzonder goed hiervoor gebruiken.
Laat in gekookt water wat blaadjes munt en lavendelbloesem trekken. Verwijder de kruiden en voeg naar smaak wat honing toe. Giet dit in waterijs houdertjes en zet het in de vriezer. Heerlijk met warme dagen.

Roomijs met kruiden

Je kunt zelf verschillende soorten roomijs maken. Dit kun je doen met een ijsmachine of met de hand mengen en invriezen. Heb je wat tijm over denk dan eens aan sinaasappel met tijm roomijs. Gember en bonenkruid zijn twee kruiden waar je ook verrassend lekker roomijs mee kunt maken. 

Zelf pesto maken

Pesto wordt oorspronkelijk gemaakt van basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, olijfolie en knoflook, maar je kunt zelf experimenteren met ieder soort kruid. Het beste kun je een zachte kruid gebruiken zoals koriander, peterselie of bieslook. Varieer ook eens met andere noten.
Zelf gemaakte pesto is niet zo heel erg lang houdbaar in de koelkast, maar je kunt het ook invriezen om er langer van te kunnen genieten.

Kruidenolie maken

Harde kruiden zoals rozemarijn, tijm en oregano zijn uitermate geschikt om zelf een kruidenolie te maken. Neem een fles goede olijfolie en voeg hier een paar takjes van een of meerdere kruiden toe. Laat dit een paar weken op een donkere plaats staan om het goed in te laten trekken.