Alles wat je wilt weten over maaltijdboxen

Waarom zijn kolen gezond in de winter?

In de wintermaanden eten we steviger voedsel dan in de zomermaanden. Je vindt in de winter veel koolsoorten zoals, zuurkool, boerenkool en rode kool. Alle soorten kolen zijn goed te bewaren, ze zijn voedzaam  en zitten vol met belangrijke vitamines en mineralen.

Vitamine in overvloed

In kolen zitten heel veel vitamines en mineralen. Iedere koolsoort heeft zijn eigen vitamines en mineralen. Het is daarom verstandig om meerdere keren in de week in de wintermaanden een koolsoort op tafel te zetten. Zo krijg je van alle belangrijke vitamines voldoende binnen. 

Calorieën ver te zoeken

Wil je afvallen dan kun je met de koolsoorten je hart ophalen. Er zitten heel weinig calorieën in waardoor het goed past in je dieet. Let wel op de bereidingswijze want daar gaan de meeste calorieën in zitten.

Een stamppot van spruiten of savooiekool is verantwoord maar de spekjes en vette jus maakt dat het veel calorieën bevat. Serveer de onderdelen van het gerecht apart zodat ieder gezinslid zelf zijn eigen stamppot op zijn bord kunt maken waardoor je zelf op de calorieën kunt letten.

Eet met het seizoen mee

Maak je gebruik van een maaltijdbox dan kun je in de wintermaanden vaak kiezen uit een of meerdere koolsoorten. Spruiten, boerenkool en rode kool zijn koolsoorten die in de late herfst en in de wintermaanden geoogst worden van het land. 

De prijs is hierdoor lager dan wanneer het geïmporteerd moet worden uit andere landen. Wil je een verantwoorde en betaalbare maaltijd op tafel zetten, kies dan minstens een keer per week voor een koolsoort in je maaltijdbox.

Hoe bewaar je een koolsoort

Het is van belang dat je de kolen op een koele plaats bewaard. Zit er een koolsoort in je maaltijdbox, kijk dan naar de bladeren van de kool. De buitenbladeren moeten er fris en glanzend uit zien. Zijn ze al wat verwelkt dan kun je deze maaltijd het beste als eerste eten.

Wil je hem later eten, maak dan de kool schoon en snijd het in de gewenste grote. Hierna kun je de kool blancheren en invriezen. De belangrijke voedingsstoffen blijven op deze manier bewaard dus ook na ontdooien heb je een gezonde maaltijd.